Spotlakkering, Skrapesølv og Tørrgummiering

Spotlakk

UV-spotlakkering

UV-spotlakkering er i korthet lakkering, vanligvis blanklakk, av bestemte felter på et ark. Det benyttes av praktiske grunner ved utsparing av skrivefelt på hellakkerte omslag.  Eller f.eks. hvis omslaget skal hellakkes, men ligger utskutt sammen med materien. UV-lakken har  svært gode beskyttende egenskaper, både mot lys, vann og mekanisk slitasje.
 

Men som regel brukes UV-lakk som en effekt. Og her er det bare fantasien som setter grenser. Den vanlige varianten er å lakkere et bilde, eller tekst, eller logo. Dette fremhever elementet. Som regel gir det best effekt å benytte et mattbestrøket papir. Omvendt kan man fremheve ved å lakkere alt annet. Av mere avanserte varianter, kan nevnes mønstere og tegninger. Dette blir flott på større flater. Og hvis rasteret er grovt nok (5 l/cm) kan vi trykke bilder med lakken. Man kan også oppnå morsomme effekter ved å lakkere motiv/mønster oppå et lakkert bilde, altså to strøk, men med forskjellig trykkform.

glitter-og-relieff
 Glitterlakk på ubestrøket kartong.                   Reliefflakk på pp-foliert kartong.

Husk også at spotlakken slett ikke bare behøver å være blank. Alle glansgrader er tilgjengelig. Eller struktur. Eller med glitter.
Vi har også ved anledninger kjørt to lag lakk med ulike trykkformer for å oppnå ekstra effekter. For eksempel et bilde av regnvær som er hellakket, mens regnet ligger utenpå dette som lakk på lakk.
Eller hva med kald drikke i et blankt glass med duggdråper i egen lakk utenpå ?
Og sist men ikke minst har vi det som av mange kalles reliefflakk eller 3D-lakk. En lakk som benyttes for å få et svært opphøyd og blankt trykkbilde. Brukes også til blindeskrift og taktil merking.

Skrapelodd

Skrapesølv

Skrapesølv er noe alle kjenner. Hvem har vel ikke forsøkt seg på et flaxlodd eller vunnet 1. premie på tur med danskebåten ? Uansett er dette en av våre kjerneprodukter, og kan foruten de nevnte artikler brukes til så mangt. Vi kjører  julekalendere, dm'er, gavekort og til og med visittkort med dette. Også innen produkter til teambuilding er dette svært populært.
I prosessen legger vi først på en ferniss for å beskytte trykket under og deretter trykker vi sølvet med den samme trykkformen. Vi kan også trykke en farge oppå dette igjen, men det kan bli litt vanskeligere å skrape så det bør ikke være mye.
Sølvet kan også "oppgraderes" til skrapegull. Uten ekstra kostnad!
 

Tørrgummiering og lim.

Tørrgummiering er kort og godt konvoluttlim som er silketrykket. Man kan bruke dette til svarslipper, spesialkonvolutter, til og med spesialfrimerker om man ønsker det. Og sikkert noe som vi ikke har tenkt på. Limet er vannbasert, det er bare å slikke på det, så limer det.
Vi kan også trykke limet på større flater og på den måten laminere ulike matrialer. Limet kan også trykkes med fasong, mønster eller lignende, slik at man kan være veldig kreativ med papp og kartong.