Informasjon til kunstnere

Espen-trykker
Først av alt: Takk for interessen og at du er inne på våre nettssider! Her på denne siden har vi samlet litt informasjon til deg som lurer på å få trykket serigrafier.

Den store fordelen med silketrykk er at vi bruker lysekte pigmenter, som regel med verdi på 7 og 8 på ullskalaen. Og at vi legger på tykke fargelag. Dette sikrer "evig" levetid, når trykkene behandles riktig. Trykkfargene blandes for hånd etter dine ønsker og referanser. Det er sikrest å gi oss fysiske fargeprøver eller referere til fysiske fargekart. I utgangspunktet vil trykket fremstå med matt overflate, men om du ønsker noe blankt eller med struktur er det selvsagt mulig.
Vi benytter utelukkende syrefritt papir til trykking av kunst, gjerne av 100% bomull, fra en rekke ulike europeiske papirmøller. Papiret har naturlig nok en matt og ubestrøket overflate med ulik grad av struktur. Det fåes i ulike formater og toner av hvitt, og i gramvekt på som regel 300-400 gram. Dessverre lages ikke slike papirtyper i Norge.

Det kostnadsdrivende i tillegg til papiret og opplagets størrelse, er antall trykkformer og formatet. Opplagene pleier ofte å være mellom 50 og 200. Men unntak finnes selvfølgelig og vi har hatt "opplag" på 1 stk og, for noen svært etablerte kunstnere, helt opp i 500. Hver trykkform og farge er også en selvstendig prosess, men du har muligheten til å trykke ulike farger med samme trykkform for å få flere varianter av samme motiv.
 
Silketrykk er en 100% analog prosess fra det øyeblikket en trykkfilm foreligger. Men om du tegner, skjærer, maler, eller på en annen måte lager denne filmen selv, kan også den delen av prosessen være analog. Du kan også male direkte på duken, med en maskeringslakk, og lage sjablongen på den måten. Hvordan vi starter opp nettopp ditt prosjekt, og hva som er utgangspunktet, er det du som bestemmer. Noen kunstnere kommer til oss med bare en idé i hodet, og trykkformene bygges opp fullstendig for hånd. Atter andre kan gi oss helt ferdige separerte trykkfiler hvor alt er gjennomtenkt og absolutt ingenting overlatt til tilfeldighetene. Men på samme måte som alle kunstverk er ulike, er også kunstnere det, så alle løsninger og fremgangsmåter er mulige. Vi hjelper uansett til, og gir gode råd der du er usikker. Det er sluttresultatet som teller!

Om ønskelig, og egentlig ganske ofte, lager vi et genuint prøvetrykk før hele opplaget trykkes. Dette er med på å sikre et godt resultat og gir muligheten for å justere farger og trykkformer.

Velkommen til oss for et godt samarbeide!

thiemebilde